Apró bosszúságaim

2013. június 12., szerda

Nevek

Munka közben keltette fel figyelmemet egy házaspár neve. Krumpliszsák Jakab Dr. és Krumpliszsák Jakabné Dr.*. A feleség papírján szerepelt a lánykori neve is: Krumpliszsák Rozália.
Ezt látva elkalandoztak a gondolataim. Érdekes egybeesés. Lehet véletlen egybeesés is, de Kováts Adél színművésznőn kívül -egyenlőre- nem tudok másról, aki tökéletesen azonos vezetéknevű házastársra talált volna. Mondjuk, a Kováts jóval gyakoribb, mint a Krumpliszsák.
Mondjuk, ha olyan munkája van a hölgynek, hogy sokat jár külföldön, akkor elképzelhető, hogy a gondok elkerülése végett felvette a férje vezetéknevét olyannyira, hogy Krumpliszsákné Pék Rozáliából mostanra minden papírján Krumpliszsák Rozália szerepel. Ugyanis közvetlen tapasztalatból tudom, okozhat problémát a bemutatkozás, az azonosítás. Nemcsak a "...-né" folytonos magyarázgatása, hanem az is, amikor férfinév-típusú vezetékneved miatt (pl.: Árpád Eszter*) , nő létedre -és a Mrs. vagy Ms. előtag ellenére is- folyton férfiként tartanak számon, és úgy kell keresned a badge-edet, hogy "Mr. Arpad". És milyen bátorító, amikor felkérnek, hogy "Mr. Árpád jöjjön ki, és tartsa meg a beszámolóját!" Mondjuk, lehet belőle pozitívumot is csinálni. Lehet a magyarázkodással jó kezdést alapozni, odafigyelést biztosítani az amúgy meglehetősen száraz témát boncolgató mondandónkhoz.
Apropó, "magyarázkodás". Ez sem egy gyenge "magyar" szó :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése